Valrörelsen är redan igång – integrationsfrågor på topp
13 mars 2017 av Open Skåne

Det känns som om valrörelsen börjar tidigare än vanligt.

I övermorgon går holländarna till parlamentsval. Snart är det dags för en folkomröstning i Turkiet, vars ministrar kampanjar utanför det egna landet. Exempelvis i Sverige.

President Trumps första tid som USA:s ledare präglas fortfarande av kampanjande, trots avgjord valutgång och ämbetsinstallation.

Inte minst bevakningen i media gör att dessa aktiviteter kan upplevas som om vi svenskar redan är del av turbulenta politiska valrörelser fastän vi går till valurnorna först september nästa år.

Visst finns det exempel på valkampanjande även hos oss i dessa dagar. I likhet med andra länder är frågor om invandring och integration på topp när det handlar om angelägenhetsgraden hos väljarna.

I dagarna vandrade ett kommunalråd i Malmö i det oroliga Lindängen tillsammans med en präst från Svenska kyrkan och en imam från en lokal moské. I Helsingborg presenterade samma dag ett kommunalråd sitt förslag om slöjförbud i kommunens skolor.

Båda fallen överraskar och antyder att fler radikala initiativ om integrationspolitik kommer att höra talas om sig inför valen 2018.