En av Open Skånes grundprinciper är att möjliggöra möten mellan ledare från olika delar av samhället som annars inte möts, såsom näringslivet, myndigheter, akademin och civilsamhället.
Detta syfte genomsyrar allt vårt arbete, men det blir särskilt tydligt i våra tankesmedjor. Dessa genomförs i en kommun där den sociala sammanhållningen av olika skäl behöver stärkas. I dessa tankesmedjor samlar vi samhällsledare som tillsammans kan belysa utmaningarna ur olika perspektiv och föreslå lösningar på gemensamma problem, vilket öppnar upp för nya vägar framåt. Utöver att identifiera lösningar bidrar tankesmedjorna också till att bygga förtroende och nätverk som stärker kommunen på lång sikt. Ett konkret exempel på detta är Trelleborg, där vi under 2022/23 genomförde tre stycken tankesmedjor med temat: “När staden växer, hur håller vi ihop den?” Det konstaterades att i Trelleborg kan man vara ekonomiskt inkluderad men socialt exkluderad.
”Vi når inte ut, som de flesta medier. Vi saknar kunskap om stora delar av samhället. Att vi inte känner till det, kanske beror på att man saknar tillit till tidningar. Det måste vi arbeta med.”
Martin Falkenby, chefredaktör Trelleborgs Allehanda
De muslimskaföreträdarna på plats berättar om hur deras medlemmar känner att de inte får ta plats i samhället, trots att de bidrar. Exempelvis har det framkommit att staden inte tillåter offentliga firanden av muslimska högtider och att det saknas faciliteter för att hantera deras avlidna. Vilka effekter får detta på den sociala sammanhållningen i Trelleborg, och hur kan vi arbeta för att öka känslan av inkludering?
Dessa frågor diskuterades av chefredaktören för Trelleborgs Allehanda, kommunstyrelsens ordförande, rektorn för Söderslätts gymnasiet, imamer, diakoner, kyrkoherden, representanter från idrottsrörelsen, kommunpoliser, räddningstjänsten, socialtjänsten samt näringslivsrepresentanter och samordnare från trygghetsenheten under tankesmedjorna. För många av deltagarna var detta första gången de samlades i samma rum. Mötena bidrog till att skapa nya nätverk och att synliggöra strukturer, mönster och problem, samt att identifiera områden där broar behöver byggas.
Mötena ägde bland annat rum i den bosniakiska moskén och i räddningstjänstens lokaler.